Hersenweetjes

De hersenen zijn complexe en lastige organen die nog lang niet helemaal bekend zijn bij wetenschappers. Zo komen er dankzij bepaalde onderzoeken steeds meer opmerkelijke feiten met betrekking tot de hersenen. Deze feiten kunnen werkelijk van alles zijn, zo kun je denken aan bepaalde factoren die het brein stimuleren of juist ervoor zorgen dat het brein achteruitgaat. Op deze pagina zijn een aantal van deze feitjes opgenoemd.

Alzheimer kan makkelijker worden opgespoord

Onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om middels een oogtest alzheimer op te kunnen sporen. Dit komt doordat patiënten met Alzheimer het moeilijk vinden om weg te kijken van het licht. Dit kan door storingen in hun aandacht komen.

Mensen met een laag IQ zijn vaak ongelukkiger dan mensen met een hoog IQ

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een lager IQ vaker last hebben van sociaal-economische nadelen. Ze hebben meer hulp nodig, hebben vaak een slechtere gezondheid en hebben ook meer stress. Daarbovenop komt ook nog het feit dat ze vaak een lager inkomen hebben.

Poets je tanden en houd je brein gezond

Als je je gebit goed verzorgt, dan is de kans kleiner dat je dement wordt. Uit onderzoek is gebleken dat bejaarden die hun gebit goed hebben bijgehouden, minder kans hebben op dementie. Als je je gebit slecht hebt verzorgd dan heb je wel 65% meer kans op dementie. Wetenschappers denken dat de bacteriën van tandvleesaandoeningen de veroorzakers zijn.

Overgewicht leidt tot een snellere achteruitgang van de cognitieve vaardigheden

Bij mensen die overgewicht hebben, gaan de cognitieve vaardigheden sneller achteruit. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk een te hoge bloedsuikerspiegel en het verhoogde cholesterol van de personen.

Zwangere vrouwen zijn vaak slimmer

Tijdens de zwangerschap veranderen bij de vrouw belangrijke delen van het brein van grootte. Deze verandering van grootte blijft nog tientallen jaren intact. Ook de zintuigen staan dan op scherp, waardoor moeders na de bevalling zwakke geuren en geluiden makkelijker kunnen herkennen.

Liefde kan de pijn verzachten

Uit onderzoek is gebleken dat als je mensen pijnigt, terwijl ze naar een foto van hun geliefde, zij minder pijn voelen dan dat ze normaal zouden voelen. Als je kijkt naar een foto van een partner, dan activeer je de beloningsgebieden in het brein. Als conclusie kun je dus trekken dat geluk in de liefde de pijn kan verzachten.

© 2012 - 2023 copyright Playlogic.nl | Sitemap